AMBER



  • Żyto Dańkowskie Amber jest jedną najnowszych odmian populacyjnych hodowli DANKO charakteryzującą się najniższymi wymaganiami klimatycznymi oraz rewelacyjną odpornością na wyleganie.

  • Charakteryzuje się bardzo wysokim poziomem plonowania w Polsce. Według Centralnego Ośrodka Badania Odmian Roślin uprawnych - COBORU, w latach 2008-2010 na średniointensywnym poziomie uprawy osiągnęła stabilny plon 68,7 dt/ha.

  • Rośliny są o tradycyjnej długości słomy i o bardzo dobrej odporności na wyleganie, przewyższającej hybrydowe odmiany wzorcowe.

  • Dańkowskie Amber charakteryzuje dobra odporność na choroby, szczególnie na mącznika, choroby fuzaryjne oraz choroby podstawy źdźbła.

  • Jest odmianą wczesną, sprawdza się na glebach ubogich w wodę.

  • Ziarno dobrej jakości i o dużej wydajności mąki (2%więcej niż odmiany hybrydowe), sprawia to, że jest przydatna na cele młynarko-piekarskie. Ponadto charakteryzuje je podwyższona zawartość białka.

  • Odmianę wyróżnia również najwyższa zawartość cukrów (68,3%), co czyni ją także przydatną do produkcji spirytusu.

  • Zalecana norma wysiewu w warunkach optymalnych to: 280-300 ziaren/m2 (ca. 90-110 kg/ha).

Ważniejsze cechy rolniczo - użytkowe      Skala 9°

Termin kłoszenia wczesny  
Termin dojrzewania wczesny  
Długość źdżbła tradycyjne  
MTZ średnio wysoka  
Liczba opadania: dobra 5,0
Zawartość białka wysoka 7,0
Odporność na wyleganie dobra 5,6
Odporność na porastanie dobra 5,0

Odporność na choroby      Skala 9°

Mączniak prawdziwy wysoka 7,9
Rynchosporioza dobra 7,2
Rdza brunatna dobra 7,2
Septorioza liści: średnia 6,2
Choroby podstawy źdźbła: wysoka 8,1
Rdza źdźbłowa: dobra 7,7


Copyright 2011 - 2014 by ARTEX