MEWA

  • - Odmiana pszenicy ozimej typu chlebowego - B, oścista, odpowiednia na cele młynarsko-piekarskie.
  • - Daje wysokie plony na terenie całego kraju.
  • - Cechuje się bardzo dobrą mrozoodpornością i dobrą odpornością na większość chorób.
  • - Mewa ma duże, dorodne ziarno o bardzo dobrej wymiałowości mąki, dużej zawartości białka i glutenu dobrej jakości.
  • - Jest odmianą wcześnie dojrzewającą, przydatną do uprawy na różnych rodzajach gleb, ze wskazaniem na gleby kompleksu pszennego -średniego.
  • - Odmiana posiada średnią odporność na porastanie ziarna w kłosach.
  • - Zbioru nasion należy dokonać bezpośrednio po uzyskaniu przez odmianę dojrzałości.
  • - Zalecana norma wysiewu, przy optymalnym terminie siewu wynosi 380-450 kiełkujących ziaren na m2 (ca. 180-220 kg/ha). W przypadku wczesnych siewów i intensywnej technologii uprawy, normę należy zmniejszyć o 10%. W przypadku siewu opóźnionego normę wysiewu należy zwiększyć o 10%.

Ważniejsze cechy rolniczo - użytkowe  Skala 9°

Termin kłoszenia wczesny  
Termin dojrzewania wczesny  
Długość źdżbła średniodługie  
MTZ wysoka  
Zawartość białka wysoka 6,0
Zawartość glutenu wysoka 8,0
Odporność na wyleganie średnia 4,0
Odporność na porastanie wysoka 6,0

Odporność na choroby  Skala 9°

Mączniak prawdziwy dobra 7,5
Rdza brunatna dobra 7,4
Septorioza liści średnia 6,0
Septorioza plew dobra 7,3
Choroby podstawy źdźbła dobra 7,7
Fuzarioza kłosa wysoka 8,0


POWRÓT