MEWA
- - Odmiana pszenicy ozimej typu chlebowego - B, oścista, odpowiednia na cele młynarsko-piekarskie.
- - Daje wysokie plony na terenie całego kraju.
- - Cechuje się bardzo dobrą mrozoodpornością i dobrą odpornością na większość chorób.
- - Mewa ma duże, dorodne ziarno o bardzo dobrej wymiałowości mąki, dużej zawartości białka i glutenu dobrej jakości.
- - Jest odmianą wcześnie dojrzewającą, przydatną do uprawy na różnych rodzajach gleb, ze wskazaniem na gleby kompleksu pszennego -średniego.
- - Odmiana posiada średnią odporność na porastanie ziarna w kłosach.
- - Zbioru nasion należy dokonać bezpośrednio po uzyskaniu przez odmianę dojrzałości.
- - Zalecana norma wysiewu, przy optymalnym terminie siewu wynosi 380-450 kiełkujących ziaren na m2 (ca. 180-220 kg/ha). W przypadku wczesnych
siewów i intensywnej technologii uprawy, normę należy zmniejszyć o 10%. W przypadku siewu opóźnionego normę wysiewu należy zwiększyć o 10%.
Ważniejsze cechy rolniczo - użytkowe Skala 9°
Termin kłoszenia |
wczesny |
|
Termin dojrzewania |
wczesny |
|
Długość źdżbła |
średniodługie |
|
MTZ |
wysoka |
|
Zawartość białka |
wysoka |
6,0 |
Zawartość glutenu |
wysoka |
8,0 |
Odporność na wyleganie |
średnia |
4,0 |
Odporność na porastanie |
wysoka |
6,0 |
Odporność na choroby Skala 9°
Mączniak prawdziwy |
dobra |
7,5 |
Rdza brunatna |
dobra |
7,4 |
Septorioza liści |
średnia |
6,0 |
Septorioza plew |
dobra |
7,3 |
Choroby podstawy źdźbła |
dobra |
7,7 |
Fuzarioza kłosa |
wysoka |
8,0 |