BATAJA – Mistrz plonu 2020 r!
- - Nowa, zarejestrowana w 2019 roku pszenica ozima hodowli DANKO. W badaniach rejestrowych we Francji, Norwegii i Rosji.
- - Charakteryzuje się wysokim poziomem plonowania oraz niskimi wymaganiami glebowymi.
- - Posiada bardzo dobre właściwości adaptacyjne do różnych warunków klimatyczno-glebowych.
- - Uniwersalna w uprawie, na gleby dobre i słabsze. Doskonale sprawdza się na glebach klasy IIIa do IVb.
- - Wysoka plenność zwłaszcza w Polsce południowej, zachodniej i centralnej.
- - Bataja posiada doskonałe parametry jakościowe ziarna, grupa A.
- - Pszenica o bardzo wczesnym terminie kłoszenia i dojrzewania oraz bardzo dobrej odporności na choroby. Posiada szczególnie wysoką odporność na: pleśń śniegową, choroby podstawy źdźbła, rdzę żółtą oraz DTR.
- - Dobrze sprawdza się na gorszych stanowiskach – po kukurydzy.
- - Pszenica Bataja posiada bardzo dobrą zimotrwałość (4,5 w skali 9 stopniowej).
- - Jest odmianą o średniej długości słomy i dobrej odporności na wyleganie.
- - Charakteryzuje się ładnym, grubym ziarnem (MTZ na poziomie około 45-50 gram, na poziomie pszenicy Arkadia).
- - Posiada bardzo dobrą zdolność krzewienia -zalecamy niższe normy wysiewu!
- - Zalecana norma wysiewu w optymalnym terminie siewu wynosi 300-350 ziaren kiełkujących na 1 m² (ca. 160-180 kg/ha).
- - UWAGA!!! w przypadku zastosowania preparatów chwastobójczych zawierających chlorotoluron, mogą (w skrajnych przypadkach) wystąpić uszkodzenia roślin.