ALEKSANDER



Pszenica dla ambitnych!



  • Nowa pszenica ozima charakteryzująca się bardzo wysokim poziomem plonowania na terenie całego Polski oraz Niemiec.

  • Szczególnie wysoko plonuje w technologii średnio intensywnej i intensywnej – (nawożenie powyżej 160 kg N/ha).

  • Doskonale sprawdza się na glebach średniej jakości i dobrych

  • Została zakwalifikowana do pszenic chlebowych (grupa B), nie mniej jednak posiada bardzo wysoką liczbę opadania (poziom grupy E) oraz zawartość glutenu (grupa A), a także bardzo dobre parametry wypiekowe ziarna, tj. objętość chleba, wodochłonność i wydajność mąki.

  • Posiada bardzo dobrą mrozoodporność (4,5), co daje duże bezpieczeństwo uprawy na terenie całego kraju.

  • Rośliny średniej wysokości i o bardzo dobrej odporności na wyleganie.

  • Charakteryzuje się bardzo dobrą odpornością na choroby, szczególnie na rdzą brunatną i rdzę żółtą oraz dobrą odpornością na pozostałe jednostki chorobowe.

  • Zalecana norma wysiewu, przy optymalnym terminie siewu wynosi 340-380 kiełkujących ziaren/m², tj. 170-190 kg/ha.

Ważniejsze cechy rolniczo - użytkowe      Skala 9°

Termin kłoszenia średni  
Termin dojrzewania średni  
Długość źdżbła średnia  
MTZ wysoka  
Zawartość białka dobra 4,0
Ilość glutenu mokrego dobra 5,0
Odporność na wyleganie wysoka 7,8
Odporność na porastanie dobra 5,5
Zimotrwałość dobra 4,5

Odporność na choroby      Skala 9°

Mączniak prawdziwy wysoka 7,8
Rdza brunatna wysoka 8,1
Septorioza liści średnia 6,6
Septorioza plew dobraa 7,2
Choroby podstawy źdźbła wysoka 8,0
Fuzarioza kłosa dobra 7,4
Pleśń śniegowa dobra 7,6


Copyright 2011 - 2018 by ARTEX