BOMBONA



  • Jest to pierwsza odmiana pszenicy jarej hodowli DANKO, zarejestrowana w 2005 roku.

  • Odmiana jakościowa (E) o bardzo wysokiej wartości parametrów technologicznych
    i wypiekowych mąki.

  • Bombona jest odmianą o średniej wysokości w stosunku do innych pszenic.

  • Posiada dobrą odporność na wyleganie i choroby.

  • Charakteryzuje się bardzo dobrą odpornością na porastanie, co daje gwarancję
    produkcji wysokiej jakości surowca konsumpcyjnego w regionach o zwiększonej
    ilości opadów oraz wydłużonym sezonie wegetacji.

  • Ziarno Bombony jest matowe o bardzo dobrym wypełnieniu i średniej MTZ.

Ważniejsze cechy rolniczo - użytkowe      Skala 9°

Termin kłoszenia średniowczesny  
Termin dojrzewania średniowczesny  
Długość źdżbła średnia  
MTZ średnia  
Zawartość białka wysoka 9,0
Zawartość glutenu wysoka 9,0
Gęstość ziarna niska 3,0
Odporność na wyleganie dobra 7,6
Odporność na porastanie dobra 6,0

Odporność na choroby      Skala 9°

Mączniak prawdziwy dobra 7,6
Rdza brunatna średnia 6,8
Septorioza liści dobra 7,0
Septorioza plew dobra 7,7
Choroby podstawy źdźbła bardzo dobra 8,2
Fuzarioza kłosa bardzo dobra 8,0
Rdza żółta dobra 7,1


Copyright 2011 - 2014 by ARTEX