KUCYK

  • - Odmiana typowo pastewna, o wysokiej zawartości białka i o bardzo dobrej strawności. Doskonały komponent do mieszanek paszowych dla trzody chlewnej.
  • - Wysoki potencjał plonowania, zwłaszcza w technologii średnio intensywnej.
  • - Najbardziej stabilny plon na poziomie a1 spośród odmian wyższych.
  • - Szczególnie polecana do uprawy na glebach lżejszych oraz w mieszankach zbożowych. Toleruje okresowe niedobory wody.
  • - Grube ziarno o wysokiej gęstości.
  • - Odmiana przydatna do produkcji kasz jęczmiennych.
  • - Bardzo dobra zdrowotność, posiada gen odporności na mączniaka prawdziwego (Mlo).
  • - Dobra odporność na wyleganie.
  • - Zalecana norma wysiewu, przy optymalnym terminie siewu wynosi 280-320 kiełkujących ziaren na 1 m2 (ca. 130-150 kg/ha).

Ważniejsze cechy rolniczo - użytkowe  Skala 9°

Termin kłoszenia średni  
Termin dojrzewania średni  
Długość źdżbła średnia  
MTZ wysoka  
Zawartość białka wysoka 6,0
Odporność na wyleganie dobra 6,0
Gęstość ziarna wysoka 7,0

Odporność na choroby  Skala 9°

Mączniak prawdziwy wysoka 8,2
Rynchosporioza wysoka 7,9
Plamistość siatkowa średnia 6,4
Ciemnobrunatna plamistość dobra 7,7
Rdza jęczmienna dobra 7,4


POWRÓT